Menu Sluit menu

school sint stevens woluwe fase I & II

MultiDisciplinary

ArchitectureStudio

Project

school sint stevens woluwe fase I & II

Get the details Hide

opdrachtgever

gemeentebestuur zaventem

architectuur

ebtca architecten

aannemers

FASE 1 : DCA nv, FASE 2 : INREBO bvba

#

FASE I

Een nieuw bouwvolume waarin zowel de kleuterafdeling, als lagere school wordt gehuisvest. Het grondplan bestaat uit een repetitief, symmetrisch patroon van achthoeken, dat zowel in de indeling van de klaslokalen als in de opbouw van de kolommen wordt teruggevonden. Het basis-idee bestaat erin, een met lichtkoepels overdekte binnenruimte te vormen, waar de verschillende lokalen op uitgeven. De wanden van de klaslokalen vormen bijgevolg de "gevels" van deze binnenpleinen.

 

#

REPETITIE

Deze overdekte pleinen vormen de aanzet tot creativiteit van de kinderen en leerkrachten: overdekte speel- en ontmoetingsruimte, gelegenheid tot organiseren van schoolfeesten, openruimte ter bevordering van het visueel contact tussen alle lokalen van de school, ...

De doorgedreven repetitie in het grondplan van zowel structuur als detaillering verlenen aan het gebouw een hoge graad van flexibiliteit.

#
#
#

FASE II

Verbouwing van de bestaande bibliotheek onder de bestaande sporthal naar klaslokalen. De klaslokalen zijn variërend van oppervlakte en opgevat in de dwarse richting tbv maximale lichtinval. Maatwerkkasten werken modulerend en worden voorzien van een bovenlicht. De maatwerkkasten dienen vanuit de circulatieruimte als klasvestiaire, vanuit de klas als berging.

#

INGREEP

Door middel van ontbloten en zichtbaar laten van de bestaande betonstructuur, gecombineerd met een droog afbouwsysteem voor [akoestische] wanden en vloeren, werd de school in een recordtijd operationeel gesteld. 

MATERIALEN

Materialen worden gekozen in functie van hun duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid voor de kinderen. De tactiliteit en combinatie van contrasten in materiaalgebruik, van warme en koude materialen, van houten binnenschrijnwerk en zichtbeton, van kleuren en speelse accenten, draagt bij tot het creëren van een sfeer waarin de kinderen zich thuis voelen en zich kunnen ontplooien tot creatieve wezentjes.