Menu Sluit menu

JOC imbroek

MultiDisciplinary

ArchitectureStudio

Project

JOC imbroek

Get the details Hide

Opdrachtgever

AGB Zaventem

Architectuur

ebtca architecten bvba 

stabiliteit

yuvico bvba

techniek

studiebureau heedfeld bvba

energie

K 35 / E -

aannemers

nelis bouw nv / Verstraeten nv / Vander Putten nv

#

GROEN

Een nieuw jeugdontmoetingscentrum met scoutslokalen, grenzend aan 1 van de laatste groengebieden aan de rand van Zaventem. 

#

MULTIFUNCTIONEEL

Een multifunctionele ruimte die een antwoord biedt op de verschillende noden van de jeugdbeweging, maar ook op de noden van de gemeente wordt vertaald in een compact, rationeel ontwerp dat tegen een stootje kan.

#

STAAL

Omwille van de kostprijs worden de principes voor industriebouw gehanteerd en doorgetrokken naar een staalstructuur bekleed met gevelpanelen uit beton en staal. De rigide stramienmaat wordt bepaald op in functie van de benodigde oppervlakte van elke leefgroep. 

#

LUIFEL

Dat jeugdbeweging/scouts buiten leven is niet nieuw. De grote luifel biedt ook bij weer en wind de nodige bescherming. De dubbelhoge gelede ruimte laat ruimte om hierin ‘sjorskills’ te botvieren, alsook de mogelijkheid om tenten te laten drogen aan de voorziene katrollen. Sectionaalpoorten per segment geven uit op deze open dubbelhoge ruimte en verlengen de buitenruimte naar binnen bij open stand. Een bewuste schakeling van deze segmenten geeft een grote flexibiliteit aan het geheel. Zowat iedere tak heeft zijn plek. Maar ook, indien nodig, kan het modulaire systeem transformeren naar een groter geheel dat bij gezamenlijke grotere activiteiten de nodige infrastructuur verleent aan iedereen die wil samenzijn.

BURCHT

De bewuste situering van de centrale keuken met bergruimtes en sanitaire voorzieningen aan de noordelijke straatkant geven deze polyvalente ruimte de nodige potentie om ook aan externen te kunnen worden verhuurd. Bij valavond, na het avondlied, sluiten de houten poorten zich zodat het geheel transformeert in een burcht waarbij vandalisme nog weinig kans krijgt. Een wapperende vlag tpv het dakterras versterkt dit veiligheidsgevoel en wakkert het nodige pioniersgevoel aan om deze vlag te bewaken (oa. tijdens de jaarlijkse sleep-ins).

#

MATERIALEN

De staalstructuur wordt bekleed met sandwichpanelen uit staal en glad beton. Alle binnenwanden worden uitgevoerd als zichtmetselwerk. Tactiliteit wordt gegenereerd door het schrijnwerk en omlijstingen uit te voeren in massief eik.

#
#
#
#
#
#
#
#