Menu Sluit menu

cultuurcentrum schilde

MultiDisciplinary

ArchitectureStudio

Project

cultuurcentrum schilde

Get the details Hide

Opdrachtgever

Gemeentebestuur schilde

Architectuur

Ebtca architecten bvba - archiles bvba

Stabiliteit

Arcadis nv

Techniek

Arcadis nv

Omgevingsaanleg

Arcadis nv

Theatertechniek

TTAS bvba

Akoestiek

Daidalos bvba

#

NATUURLIJK LICHT

Het akoestische ‘doos in doos’ principe rondom een centrale vide laat ons toe om de verschillende zalen te voorzien van natuurlijk daglicht, zodat bij de repetities of voorstellingen overdag geen onnodig kunstlicht dient te worden verbruikt. Door deze bewuste schakeling kunnen de verschillende afdelingen & functies van het gebouw afzonderlijk functioneren, zonder elkaar hiervoor te moeten storen.

#

SCHAALVERKLEINING

De uitstraling van het museum en de academie bevordert de visuele interactie met de nabijgelegen school. De grote zuidelijke zone die hierdoor vrijkomt is ideaal voor de aanleg van een groen plein waar parkeren is toegelaten. Het ‘groen’dak glooit hier naar beneden waardoor niet alleen het groene perspectief wordt versterkt maar ook een schaalverkleining voelbaar is als antwoord op de omliggende woningen. 

#

KRUISBESTUIVING

De eenvoud en evidentie van de schakeling van de ruimtes/functies geven het geheel een duidelijke leesbaarheid. Bovendien ontstaat hierdoor een kruisbestuiving die zich vertaalt in een sociale interactie van de verschillende verenigingen uit de dorpsgemeenschap. Een voorbeeld hiervan is een workshop van de tekenacademie gegeven in het museum waarbij een directe voeling met de materie ontstaat en hierdoor dan weer drempelverlagend werkt.